Het Steen krijgt een nieuw gezicht. De voormalige burcht aan de Scheldekaaien verandert tegen eind 2019 in een onthaalcentrum voor bezoekers van Antwerpen.

Het Steen dateert uit de 13de eeuw en is daarmee het oudste nog bewaarde gebouw van Antwerpen. Oorspronkelijk deed het dienst als poortgebouw van een burcht. Maar doorheen de eeuwen kreeg het Steen uiteenlopende functies. Zo was het onder meer een gevangenis, een opslagplaats en een museum.

Trekpleister

En nu ondergaat het Steen dus een nieuwe gedaanteverandering. Stad Antwerpen wil er opnieuw een volwaardige toeristische trekpleister van maken. Vorig jaar selecteerde de stad via een open oproep van de Vlaams Bouwmeester het ontwerpteam aNNo architecten om die opdracht tot een goed einde te brengen. Hun ontwerp vertrekt vanuit het vrijstaande gebouw dat het Steen in 1890 was en houdt de kunsthistorische waarde ervan helemaal in ere. De aanbouw uit de jaren 50 verdwijnt dus. In de plaats komt er een nieuwe toren en een belevingsparcours, dat de geschiedenis van Antwerpen belicht. En er is meer: de Schelde zelf mag dienstdoen als duurzame koude- en warmtebron. De vernieuwingsoperatie gaat begin 2018 van start. Eind 2019 moeten de werken afgerond zijn.

Het Steen krijgt een nieuwe toren én een belevingsparcours

Toegangspoort

Het Steen vandaag De topligging van het Steen op de Scheldekaaien, langs de rivier, biedt boeiende perspectieven voor het nieuwe onthaalcentrum. Er komen bijvoorbeeld aanmeerplaatsen vlak bij het vernieuwde complex. Zo kunnen cruisetoeristen het Steen als toegangspoort tot de stad gebruiken. Alle bezoekers van Antwerpen kunnen in het onthaalcentrum terecht voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Er komt ook een stadswinkel, waar je onder andere streekproducten zal kunnen kopen.