Een gerestaureerd platbodemschip, een wandelpad tussen de boomkruinen, een verlicht tolhuisje, twee manshoge kanonnen en een zwierige picknicktafel: de vijf ‘Demerbakens’ in Zichem, Werchter, Betekom, Diest en Langdorp vormen het ideale vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht door de Demervallei. Of, waarom niet, een tochtje met de kajak?

Met de Demerbakens willen Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland de unieke troeven van de Demervallei in de kijker zetten. De constructies zijn ontworpen door Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven, die zich telkens lieten inspireren door de lokale geschiedenis of het karakter van de plek. Ze werkten met inheemse houtsoorten en cortenstaal, een metaallegering met een opvallende roestbruine kleur: een verwijzing naar de ijzerzandstenen heuvels en het gebruik van ijzerzandsteen als bouwsteen in de Demervallei.

Welkom op de picknickboot

Een origineel rustpunt met een knipoog naar het verleden. © Lander Loeckx   Aan ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem kan je aan boord gaan van een authentieke ‘platbodem’. Het gerestaureerde vaartuig verwijst naar de binnenschepen die vroeger hooi vervoerden van Zichem naar Brussel. Aan de zijkanten van het schip zijn twee ‘zwaarden’ bevestigd, waarmee men navigeerde in ondiepe rivieren, zoals de Demer. Op het dek prijkt een lange tafel, zodat je er gezellig kan picknicken.

 

Barbecueën op de oever

In het centrum van Langdorp, aan de oever van de Demer, kan je dan weer aanschuiven aan een meanderende picknicktafel van 35 meter lang. Je wordt beloond met een fenomenaal uitzicht op het Demerlandschap. Vanaf hier kan je de vallei trouwens op een originele manier ontdekken: vlak naast de picknicktafel is een aanmeerplaats waar je je kano of kajak te water kan laten.   Het is hier heerlijk picknicken op een zonnige dag. © Lander Loeckx

 

Schipper mag ik overvaren?

's Nachts is de brug over de Demer prachtig verlicht. © Stefan Smets Aan de brug over de Demer in Betekom stond vroeger een tolhuis, waar voorbijvarende schepen belasting moesten betalen. Nu tref je er een tolhuisje uit cortenstaal. De brug is verder versierd met staalplaten waarin de kronkelende Demer is uitgetekend. ’s Avonds licht het patroon op: een betoverend tafereel!

 

Op wandel tussen de boomkruinen

Waar Dijle en Demer samenvloeien voert een zwevend pad van 56 meter je langs de stammen van oude eiken. Dit was vroeger de pleisterplaats van de scheepstrekkers, die de schepen stroomopwaarts voorttrokken. In Werchter was zelfs een scheepstrekkersgilde. Met je hoofd tussen de bomen in Werchter. © Lander Loeckx 

 

Klim eens in een kanon

Kanon met uitzicht! © Lander Loeckx Op het Boerenkrijgplein in Diest, net buiten de stadswallen, kan je plaatsnemen in twee manshoge kanonnen. Ooit stonden de soldaten van de stad Diest op dit plein klaar om de optrekkende vijand te bestoken met kanonvuur. Nu kan je er in alle rust genieten van het uitzicht. 

 

Kriebelt het om deze plekjes te komen ontdekken? Alle details vind je bij Toerisme Vlaams-Brabant.