De nieuwe natuur in de Sigmagebieden prikkelt de zintuigen van heel wat kunstenaars. Geen beter voorbeeld dan de Polders van Kruibeke, waar kunst een prominente plaats inneemt in het landschap.

Liefkesboom in Kruibeke

De romantische traditie om je liefde te bezegelen met een hangslotje slaat ook aan in de Polders van Kruibeke. Op het kruispunt van de Blauwe Gaanweg met de Lange Gaanweg prijkt sinds enkele maanden een Kruibeekse ‘Liefkesboom’. Het metalen kunstwerk onder de lindeboom bestaat uit twee reeën die samen een hart vormen. Op een rasterwerk kan wie dat wil een slotje achterlaten. De leerlingen van het Bazelse Sint-Jorisinstituut lasten het kunstwerk in elkaar.

Niets dan liefde voor de Liefkesboom

‘Parel aan het Scheld’

Graffitikunstenaar Reinout De Boeck, aka Suptil One, mocht de grootste van de drie inwateringssluizen van de Polders van Kruibeke voorzien van een streepje verf. Het kunstwerk van 50 meter breed is gebaseerd op het nummer ‘Parel aan het Scheld’ van de lokale hiphopband Krutown. De sluis ligt op een boogscheut van het veer tussen Kruibeke en Hoboken.

 

 

De graffitisluis van Kruibeke is een beeldige ode aan de 'Parel aan het Scheld'

Zigzag op de ringdijk

© Gijs Van Vaerenbergh

Onder de vleugels van Scalluvia broedt het Leuvense kunstenaars- en architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh op een stalen monument. Een aaneenschakeling van boogpoorten, die zigzag op de ringdijk rond de Polders van Kruibeke zullen worden ingegraven. Het duo doopte het idee ‘Arcade’ en ging in overleg met de lokale kunstvereniging ‘tij, om voeling te krijgen met het gebied en het verhaal erachter. De realisatie volgt heel binnenkort.

 

Kunstvis in Bazel

Op de nieuwe visvriendelijke stuw prijkt een kunstwerk van beeldend kunstenaar Erwin Dieleman. De vis, gemaakt uit staal, is als een wegwijzer die vissen naar de Schelde leidt. Dankzij de stuw kunnen vissen van de Schelde naar de bossen in de Polders zwemmen én veilig terugkeren. Die combinatie van slim waterbeheer en kunst kwam tot stand door toedoen van Scalluvia. Wil je het kunstwerk van dichtbij bewonderen? Wandel dan naar het einde van de Blauwe Gaanweg in Bazel, aan de oostzijde van de Polders van Kruibeke. Vlnr: Erwin Dieleman, Veerle Campens, Jos Stassen en Xavier De Ree

 

De houten reus van Kruibeke

De Cosmogolem heeft een luikje in zijn hart, om kinderwensen te ontvangen.

Op de Scheldelei in Kruibeke staat sinds kort een ‘CosmoGolem’. De giganten worden overal ter wereld opgetrokken als symbool voor kinderrechten en diversiteit. Kunstenaar Koen Vanmechelen ontwierp in totaal 34 golems, maar de zes meter lange kolos in Kruibeke is zijn grootste verwezenlijking tot nu toe.