Vandaag is waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) gestart met grootschalige veiligheidswerken aan de Scheldekaai ter hoogte van de Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts gaf het startschot.

Sinds mei 2015 is W&Z aan de slag op de Antwerpse Scheldekaaien ter hoogte van de woonwijk Nieuw Zuid. Dit najaar start het echte werk: de sloop van de instabiele kaaimuur. Na de afbraakwerken wordt de nieuwe kaaimuur op exact dezelfde locatie opgebouwd. De historische elementen, zoals de ‘blauwe steen’, de bolders en de natuurstenen gevelbekleding, worden hierbij gerecupereerd.

Buitenbeentje in het Sigmaplan

Door de stedelijke context zijn de Antwerpse Scheldekaaien een buitenbeentje in het Sigmaplan. Na Sint-Andries en Het Zuid is Nieuw Zuid de tweede werfzone van het Scheldekaaienproject. In het kader van het Sigmaplan maakt W&Z samen met de stad Antwerpen werk van stabiele en mooiere Scheldekaaien. Met het oog op het veranderend klimaat en de stijgende zeespiegel wordt na de stabilisatiewerken een nieuwe waterkering gebouwd die maar liefst negentig centimeter hoger zal zijn dan de huidige waterkeringsmuur. Om deze hogere waterkering te integreren in de kaaivlakte zal in samenwerking met de stad Antwerpen een totaalconcept worden uitgewerkt.

Educatieve tentoonstelling

Ben Weyts wijdt de infokeet op de Scheldekaaien in.

Vlaams minister Ben Weyts gaf niet alleen het startschot van de werken aan Nieuw Zuid, hij wijdde ook de 'infokeet' in. In deze educatieve tentoonstelling vernemen bezoekers alles over de renovatie van de Antwerpse Scheldekaai en het Sigmaplan. Op 16 en 23 september kan iedereen hier terecht van 12 tot 20 uur. Daarna is de keet elke derde woensdag van de maand open, ook telkens van 12 tot 20 uur. Grote groepen maken het best een afspraak via scheldekaaien@wenz.be.

Meer info en een wegbeschrijving vind je in de bewonersbrief die we deze maand rondzonden. 

Uniek beeldmateriaal
 

Twee nieuwe filmpjes, die in de infokeet vertoond worden, kan je ook via deze weg bekijken. Een timelapse toont je in versnelde weergave hoe de voorbereidingswerken in de zone van Nieuw Zuid verliepen. Een animatiefilmpje blikt dan weer vooruit naar de verschillende ingrepen die hier op stapel staan.


Hier vind je meer informatie over het Sigmaproject Scheldekaaien.