Sint-Andries en Het Zuid

Ter hoogte van de wijken Sint-Andries en Het Zuid bevindt zich de zone van het Antwerpse Scheldekaaienproject waar de werken het eerst van start gingen, in 2014. Over een lengte van 1 kilometer werd de kaaimuur hier alvast gestabiliseerd en kwam er een hogere waterkering die versmolten is met het weidse kaailandschap. Fraai uitzicht verzekerd!

Waar?

Een zone van de Plantinkaai (ter hoogte van de Sint-Annavoetgangerstunnel en het Zuiderterras) via de Sint-Michielskaai en de Cockerillkaai tot de De Gerlachekaai, net voorbij de Zuidersluis.

Veiligheidswerken

De werken in deze zone gingen van start aan de toegang tot de voormalige Zuidersluis, ter hoogte van de De Gerlachekaai. Tussen de Namenstraat en de Scheldestraat zijn de werken intussen achter de rug. Eerst stabiliseerden we de kaaimuur. Om de druk op de oude muur weg te nemen, sloegen we achter de muur een soort nieuwe kaaimuur (een 'diepwand') in de bodem en bouwden we een ontlastingsgewelf waar de Schelde twee keer per dag in- en uitstroomt.

Daarna vervingen we het betonnen muurtje dat dienstdeed als waterkering door een hogere, veiligere waterkering. Die neemt afwisselend de vorm aan van een glooiende dijk, een muur en een mobiele poort (die bij overstromingsgevaar gesloten wordt).

De aanleg van een dijk in een stedelijke setting is uniek in de wereld. De groene dijk verdeelt de kaaien subtiel in twee zones: een overstroombaar deel aan de rivierzijde en een niet-overstroombaar deel aan de stadszijde. Het deel langs het water kan bij stormtij overstromen. De ruimte leent zich dus voor tijdelijke evenementen. Grote zeeschepen kunnen hier nog altijd aanmeren aan de bolders langs de blauwe steen. Het deel aan de kant van de stad werd door AG VESPA ingericht als park. 

De waterkeringsmuur gaat over in een glooiende, groene dijk. © ID/ Sandra Van Watermeulen

Volgende fase

In een tweede fase wordt het andere deel van Sint-Andries en Het Zuid, tussen de Scheldestraat en het Zuiderterras, heraangelegd. Het park en de open ruimte langs het water worden dan verder doorgetrokken. In 2020 starten de stabilisatiewerken, daarna kunnen we de waterkering verhogen en kan de stad Antwerpen het openbaar domein daarop afstemmen en onder handen nemen.