Bonapartedok en Loodswezen

Naast de centrale kaaizone liggen het Loodswezen en het Bonapartedok. Een unieke ruimte, vlak aan het Museum aan de Stroom (MAS), die de kaailijn doorbreekt. In deze zone onderzoeken we of we het zicht op de Schelde vanuit het MAS en het Loodswezen kunnen behouden door mobiele waterkeringen in te zetten.

Zicht op het Loodswezen

Waar?

De zone rond de overgang van Rijn- naar Tavernierkaai, met het Bonapartedok aan de westkant van het MAS en in het verlengde daarvan het Loodswezen of Loodsgebouw aan de rivierzijde.

Veiligheidswerken

Ook in deze zone moeten we de kaaimuur op termijn stabiliseren. De juiste aanpak daarvoor zijn we nog aan het ontwikkelen. Op strategisch gekozen punten ter hoogte van de Tavernierkaai onderzoeken we of mobiele waterkeringen mogelijk zijn. Dat zijn waterkeringen die in normale omstandigheden vrijwel onzichtbaar zijn en enkel in geval van nood worden opgesteld. Zo blijft het zicht op de Schelde, het MAS, Hangar 26 en het Loodswezen bewaard.

Hoe ziet het er straks uit?

De oude toegangsgeul tot het Bonapartedok wordt op termijn misschien een opstapplaats voor watertransport. Ook voor het neogotische Loodswezen wordt uitgekeken naar een interessante herbestemming. Om de bijzondere band met de rivier hier te versterken, denken ontwerpers aan een intieme getijdentuin.

Toekomstvisualisatie - de kaaien ter hoogte van de Bonapartesluis © PROAP