Eind oktober 2022 stroomde voor het eerst Scheldewater het Hedwige-Prospergebied binnen. Een halfjaar later zijn de grondwerken bijna gedaan en is de Panoramaheuvel klaar: het Hedwige-Prosperproject is afgerond. Iedereen is welkom om tijdens de Open Dag op zondag 11 juni 2023 het gebied te bezoeken. 

 Activiteiten voor jong en oud 

 Iedereen is welkom om het nieuwe natuurgebied te ontdekken. Op 11 juni stellen wij een deel van het gebied eenmalig open en is er van alles te doen en te beleven. Wandelen over de nieuwe dijk, lunchen met streekproducten, een gratis rit met de zonnetrein, een beklimming van de radar- en uitkijktoren Ouden Doel, vogels kijken, meer leren over het onderwaterleven of mee op excursie met een gids. Hoogtepunt is een verkenning van de Panoramaheuvel. Dat wordt straks dé plek waar bezoekers van Grenspark Groot Saeftinghe, waartoe het Hedwige-Prospergebied behoort, de getijdennatuur kunnen beleven. Op de heuvel komt een uitkijk- en radartoren met een informatiecentrum, horeca, expositieruimte, slaapplaatsen en een panoramaterras. De bouw van de toren start later dit jaar. 

Voor de gegidste excursies en lunch met streekproducten is vooraf reserveren noodzakelijk, schrijf je in via deze link: 

Meer veiligheid, meer getijdennatuur 

 De Vlaamse Waterweg nv, Agentschap voor Natuur en Bos en Provincie Zeeland werkten de voorbije jaren intensief samen aan het Hedwige-Prosperproject. Tijdens dit jarenlange traject werden de Hedwigepolder op Nederlands grondgebied en de Prosperpolder aan Vlaamse kant, samen goed voor 465 hectare, weer verbonden met de Schelde. 

Door de Schelde meer ruimte te geven, lopen de achterliggende gebieden minder risico op wateroverlast. Daarnaast krijgt de ontwikkeling van getijdennatuur met geulen, slikken en schorren hier alle kansen. Die natuur levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan de Europese natuurdoelen, maar tempert ook de kracht van het getij, in het bijzonder bij extreme weersomstandigheden. Ze zorgt dus ook voor een veiligere regio.  

Praktische informatie 

Datum: zondag 11 juni 2023 

Tijdstip: 10.30u tot 16.30 u. 

Locatie: Mariastraat te Nieuw-Namen, coördinaten: 51°19’53.3″N 4°12’29.0″E 

 Meer praktische info en het volledige programma vind je op: